• razgovor uzivo:

    0901-888-884

Pomracenje meseca, veliki spektakl posle 33 godine

Pomračenje Meseca i veliki Mesec zajedno na nebu... jedna velika retkost koju u zivotu neko nikada i ne uspe da vidi.

Pomracenje meseca, veliki spektakl posle 33 godine

Kombinacija koja nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033. godine

Supermesec posle 33 godine: besplatni spektakl pomračenja velikog Meseca

Kombinacija koja nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033. godine - pomračenje Meseca i veliki Mesec zajedno na nebu...

posle_33_godine_kakav_spektakl_nam_sprema_zajednica_pomracenja_meseca_i_velikog_meseca_u_noci_izmedu_nedelje_i_ponedeljka

Potpuno pomračenje Meseca zajedno sa takozvanim supermesecom spektakl je koji se očekuje u nedelju uveče ili rano u ponedeljak, zavisno od toga gde se ko nalazi na planeti što je kombinacija koja nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033. godine, saopštila je američka svemirska agencija NASA, piše Tanjug a prenosi Stil 24. septembra 2015. godine.

Takozvani supermesec događa se kada se pun Mesec ili mlad Mesec nalazi najbliže Zemlji. Iako je to i dalje udaljenost od oko 350.000 kilometara, Mesec će izgledati veći i sjajniji nego obično. Potpuno pomračenje Meseca trajaće više od sata i biće vidljivo, ako vremenske prilike dozvole, iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Afrike i zapadne Azije.

U Evropi će se Mesec, Zemlja i Sunce poređati jedan iza drugog negde pre zore u ponedeljak, od 4:11 do 5:23 sati po centralnoevropskom vremenu. Mesec ne proizvodi sopstvenu svetlost već je dobija od Sunca. Rano u ponedeljak Mesec će biti u savršenoj ravni sa Suncem i Zemljom.

Da li smo usklađeni s Mesecom...

"Imaćemo totalno pomračenje jer će ceo Mesec biti prekriven senkom Zemlje", rekao je Paskal Dekam, astronom iz Pariske opservatorije.

Pred očima posmatrača Mesec će nestati, pošto na njega više ne padaju zrake Sunca, i ponovo će se pojaviti obojen u crveno, zbog čega se još i zove "Crveni Mesec". Mesec će u ponedeljak biti najbliži zemlji i izgledaće posebno sjajan i velik na nebu, izgledaće oko 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji, rekao je Sam Lindsi iz Londonskog kraljevskog društva astronoma.

"Za razliku od pomračenja Sunca, pomračenje Meseca nije opasno za oči i posmatrači mogu slobodno da koriste dvoglede, teleskope, i druge instrumente", rekao je Lindzi. "To je spektakl za sve i besplatan je. Dovoljno je da gurnete glavu kroz prozor", rekao je Paskal Dekam.

Opservatorije će otvoriti svoje teleskope za javnost, mada nisu potrebni uređaji za uvećavanje da bi se videlo ovo pomračenje, ukazuju stručnjaci i dodaju da će ono biti lako vidljivo golim okom.

Astronomi pozivaju ljude koji gledaju u zvezde da jednostavno upere pogled na istok. Mnogi profesionalci i amateri koji se bave posmatranjem zvezda ne vole izraz supermesec i ukazuju da je vidljiva razlika između običnog Meseca i takozvanog supermeseca vrlo mala za sve osim za neke najvernije posmatrače.

"Nije to kao razlika između običnog čoveka i supermena", rekao je Alen Makrobert urednik u časopisu "Skaj i Teleskop" (Sky &Telescope) i dodao da bi ovaj Mesec trebalo nazvati "malkice veći Mesec", a ne supermesec.

Američka svemirska agencija NASA će imati direktan internet prenos celog pomračenja preko interneta, što je opcija koju mogu da iskoriste oni kojima oblaci zaklone pogled.

http://www.lovesensa.rs/Podeli na Facebook-u

objavio/la: Mimica

objavljen: 2015-09-28

pregleda:

ključne reči: pomracenje meseca pomracenje horoskopBalkan astro centar - pozovite nase astrologe odmah: